Suomen pankit vertailussa

Suomen pankkisektori on varsin monipuolinen. Perinteisten pankkien kenttä on ollut Suomessa melko vakaa, minkä lisäksi täällä toimii myös monia ulkomaisia pankkeja. Kotimaiset pankit ovat suomalaisten suosiossa, mutta myös ulkomaisilla rahoitusyhtiöillä voi olla tarjottavaa.

Suomessa pankit tarjoavat useimmiten päivittäispankkipalveluita sekä erilaisia luottoja ja lainoja. OP Ryhmä, Danske Bank Oyj ja Nordea Pankki ovat Suomen kolme suurinta pankkia, joilla on hallussaan merkittävä markkinaosuus. Suomen ensimmäinen pankki on perustettu jo vuonna 1819 Turkuun. Tästä tuli myöhemmin Suomen Pankki. Hieman myöhemmin pankki muutti Helsinkiin.

Hiljattain Suomen Pankki on alkanut julkaista tietoja pankkien ja muiden luottolaitosten markkinaosuuksista. Ennen tämän teki silloinen Finanssialan keskusliitto, nykyinen Finanssiala ry.

Suomen pankit vertailussa

Kun katsoo Suomen markkinoita, erottuu sieltä selvästi kaksi isointa toimijaa. Esimerkiksi OP:n osuus asuntolainoista on huimat 30 prosenttia. Toisena perässä tulee Nordea 30 prosentilla. Kolmantena on vuorossa Danske Bank, minkä jälkeen niin Aktia Pankilla, Säästöpankkiryhmällä kuin Handelsbankenillakin on osuutensa markkinoilla. Myös S-pankki tarjoaa asuntolainoja, mutta niiden osuus markkinoista ei ole kovin merkittävä. Yksityisten lainojen puolella jakauma näyttää samalta –kaksi suurinta ovat edelleen OP ja Nordea.

Kolmen kärki pysyy samana myös kansalaisten yksityisten talletusten osalta, eikä tämäkään tuota yllätyksiä. Muut pankit tulevat sitten perässä näiden kolmen suuren jälkeen. Tilanne on pysynyt melko lailla samana viimeisten vuosien aikana. Suomen pankki julkaisee tiedot tästä lähin kaksi kertaa vuodessa.

OP pärjää siis kaikilla sektoreilla hyvin pankkien välisissä vertailuissa, ja kaikissa niissä sillä on hallussaan merkittävä markkinaosuus. Asuntolainojen osalta OP pitää hallussaan melkein 40 prosenttia Suomen asuntolainakannasta. Tämä on todella huomattava markkinaosuus, sillä Suomessa kaikki perinteiset pankit tarjoavat periaatteessa kattavia lainapalveluita.

Jos harkitset uuden pankin etsimistä, kannattaa tehdä sitä ennen kattava pankkivertailu. Isot jättiläiset vievät helposti suuren osan asiakkaista, mutta kannattaa myös varmistaa, että oma tuleva pankki palvelee nimenomaan omia tarpeita. OP on kyllä omaa luokkaansa niin palveluissaan kuin saavutettavuudessaan, joten ei ole huono idea tutustua sen palveluihin vähän tarkemminkin. OP pärjää hyvin myös pankkien välisissä hintavertailuissa.