Pankit päivittävät turvallisuuskäytäntöjä

Suomi on aikaisemmin ollut siirtymässä uuteen turvallisempaan tunnistusjärjestelmään. Aikaisempi TUPAS-protokolla ei enää ollut tarvittavalla tasolla sen turvallisuudessa. Esimerkiksi EU-tasolta on tullut tiukentuneita turvallisuusvaatimuksia. Tämä ei kuitenkaan varsinaisesti vaikuta suomalaiseen pankin asiakkaaseen, eikä omaa pankkia tarvitse sen vuoksi lähteä vaihtamaan, vaikka pankkien vertailu muuten onkin järkevää.

Nämä tiukennukset koskevat etenkin sähköistä tunnistamista, joiden osalta ollaan siirtymässä vahvempiin turvallisuuskäytäntöihin. Suomen pankkien käyttämä TUPAS-järjestelemä ei siis enää ole riittävän vahva sellaisenaan. Esimerkiksi OP on jo kehittänyt omaa turvallisuusjärjestelmää, mikä tekee OP:sta vahvan toimijan pankkialalla.

Suomalaisten kannalta tällainen päivitys on hyvä asia, eikä asiakkaan sinänsä tarvitse lähteä vertaamaan eri pankkeja löytääkseen turvallisen vaihtoehdon tunnistautumiselle. Suomessa pankit ovat maailman mittakaavalla todella turvallisia ja vakaita. Turvallisuustekijöiden eteen tehdään myös jatkuvasti töitä ja asiakkaita varoitetaan usein esimerkiksi silloin, jos liikkeellä on kalastelu viestejä. Suomessa siis tapahtuu

tietokalastelurikoksia mutta tähän pankit eivät voi suoraan vaikuttaa.

Mikä TUPAS?

Tupaksella tarkoitetaan käytännössä verkkopankkitunnuksia kertakäyttöisten salasanojen osalta. Pankit tulevat siis ottamaan käyttöön toisenlaisen protokollan, koska ainakin viestintävirasto on ilmoittanut, ettei TUPAS-protokollaa enää kehitetä. Tulemme siis näkemään kenties aivan uusia käytäntöjä, kun suomalaiset pankit päivittävät sähköisien palveluiden tunnustautumiskäytäntöjä. Uusien protokollien tulee siis täyttää tiukentuneet tietoturvavaatimukset.

Suomalaiset ovat tottuneita pankkitunnuksien käyttäjiä. Periaatteessa kaikki suomalaiset pankit tarjoavat myös mobiilipalveluita, joten erilaisten tunnuksien käyttö on tuttua suurimmalle osalle suomalaisia.

Tällä erää nämä muutokset ollaan aikataulutettu tapahtuvan viimeistään syyskuun 2019 loppuun mennessä.

OP edelläkävijänä

OP:lla Tupaksen korvaa OP tunnistuksen välityspalvelu. Välityspalvelu on todella turvallinen ja sillä on varsin kilpailukykyinen hinnoittelu.

OP tarjoaa tunnistuspalvelua myös yritysasiakkaille – se voi olla yrityksen tapa tunnistaa asiakas turvallisesti sähköisessä verkossa. Tämän luottamusverkon toiminta on alkanut OP:lla jo vuonna 2017.

OP on Suomen markkinoilla johtava tekijä yksityishenkilöiden tunnistamisessa sähköisesti. Tämä tekee OP:sta jälleen vahvan toimijan verrattuna moneen muuhun pankkiin Suomessa. Palvelun tarjoavat OP Ryhmän osuuspankit sekä OP Yrityspankki. Kannattaa olla yhteydessä OP:n osaavan henkilökuntaan saadaksesi lisätietoja.

Osuuskuntapankki on edelleen erittäin houkutteleva vaihtoehto pankiksi sen monipuolisten palveluiden vuoksi ja lisää on varmasti tulossa.