Kuluttajan tietoja kerätään ympäri maailman

Sosiaalisessa pisteytyksessä kuluttaja saa pisteitä oman sosiaalisen käyttäytymisen perusteella. Ei ole ennenkuulumatonta, että luottoyritykset maailmalla yrittävät luokitella ihmisiä sosiaalisten seikkojen perusteella arvioiden heidän maksukykyään. Dataa voidaan kerätä esimerkiksi sosiaalisen median välityksellä. Sosiaalisten tekijöiden ja esimerkiksi juuri netissä käyttäytymisen perusteella ihmisille annetaan pisteitä sen mukaan, kuinka luotettavaksi heidät arvioidaan.

Kiinassa tällainen käytäntö on ottanut hieman laajemman rakenteen. Kansalaisista kerätään Kiinassa tietoa systemaattisesti ja on mahdotonta sanoa, mitä kaikkea tietoa hallituksella on hallussaan. Kiina ei sinänsä ole yrittänyt peitellä järjestelmäänsä, vaikka suoranaisesti ei olekaan tiedossa, miten tietoa kerätään ja mitä kaikkea tietoa on hallussa. Kukaan maailmassa ei kuitenkaan ole aivan turvassa tietojen keräämiseltä, koska tätä harrastaa esimerkiksi Google ja Facebook.

Ihmiset ovat ehkä tarkkoja yksityisyydestään esimerkiksi vieraiden ihmisten kanssa, mutta sosiaalisen median kautta moni tulee jakaneeksi asioita ilman, että sitä ajatellaan sen tarkemmin. Tietoa annetaan huomattaan tykkäämällä kuvista tai postauksista. Netin järjestelmät pystyvät tänä päivänä rakentamaan ihmisille erilaisia profiileja, joilla voidaan ennustaa niin luottokelpoisuutta kuin kuluttajan käyttäytymistä. Siksi niin monet yritykset ovat kiinnostuneita näistä tiedoista.

Tällaisia keinoja voidaan kuitenkin käyttää myös estämään väärinkäytöksiä esimerkiksi juuri luoton hakemisen suhteen. Henkilö saattaa esimerkiksi yrittää huijata ikänsä: jos henkilö väittää olevansa 40-vuotias mutta lähes kaikki hänen Facebook ystävänsä ovat parikymppisiä saattaa tämä herättää ristiriitoja. Tallainen tarkkailu ei ehkä ole aivan relevanttia suomalaisessa kontekstissa, mutta antaa hyvän esimerkin siitä, miten tällaisia tietoja voidaan mahdollisesti käyttää.

Yksilölle tällaisesta voi olla joko hyötyä tai haittaa. Jos olet saanut korkea pisteytyksen, on sinulla paljon vaihtoehtoja esimerkiksi lainan tai luottokortin hakemiseen. Hyvät pisteet saattavat antaa myös halvemman lainan. Myös Suomessa hyvin raha-asiansa hoitanut saa halvemman lainan, vaikka näin järeitä keinoja luottokelpoisuuden mittaamiseen ei käytetäkään. Kiinassa asian suhteen ollaan siis menty melko pitkälle ja emme varmasti tule näkemään tämän tyyppistä järjestelyä Suomessa. Varmaa kuitenkin on, että tietoja kerätään netissä halusimme tai emme. Tätä kannattaa pohtia, mutta mitään pelkoa ei kuitenkaan ole.