Kiinassa sosiaalinen paine on kova omien luottotietojen kohdalla

Kiinan sosiaalisen ja taloudellisen pisteytyksen järjestelmä asettaa kansalaisille painetta. Järjestelmän tavoitteena on nostaa luottamuksen lisäämistä yhteiskunnassa. Kiinassa luottoluokitus ja luottokelpoisuus tarkoittavat siis vähän eri asioita kuin esimerkiksi meillä täällä Suomessa. Kiinassa verrataan siis pankkien lisäksi myös kansalaisten luotettavuutta, ja tämä vaikuttaa esimerkiksi siihen, millaisia pankkipalveluja kansalaiset voivat käyttää.

Kansalaiset arvostellaan siis niin sosiaalisin kuin taloudellisin mittarein ja myös seuraukset ovat moninaisia. Näiden luottoluokituksien tavoitteena on tosiaan tasapainottaa markkinoita. Tämän voi ymmärtää esimerkiksi sitä kautta, ettei luottokelvottomille ihmiselle haluta antaa pankeista lainaa. Luottokelpoisuutta ollaan siis pyritty mittamaan monin keinoin, mutta menetelmät saattavat mennä jopa arveluttavan puolelle. Luottoluokituksia tehdään Kiinassa niin yksityishenkilöille kuin esimerkiksi yrityksille ja pankeille. Kuten tiedetään, huonon maineen saaminen on paljon helpompaa kuin sen puhdistaminen. Tämä kokeilu vaikuttaa kuitenkin tavallisten ihmisten elämään paljon syvemmällä tasolla kuin vain pankkipalveluiden saatavuudella. Henkilöä voidaan esimerkiksi kieltää matkustamasta paikasta toiseen.

Kiinan toiminta on saanut paljon mediahuomiota. Vielä on epäselvää, miten Kiinan hallitus aikoo jatkossa näitä menetelmiä käyttää. Sosiaalisten tekijöiden, kuten vaikka internetkäyttäytymisen ja luottoluokituksien yhdistäminen on tavallaan jotakin uutta. Suomessa henkilön pitää tehdä jotakin konkreettista saadakseen luottohäiriömerkinnän. Toisin sanoen laskut pitää jättää maksamatta ja seurauksena on maksuhäiriömerkintä. Kiinassa kuitenkin vaikkapa epäilyttävä käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa saattaa aiheuttaa negatiivisia merkintöjä henkilön tietoihin ja profiiliin. Se pääseekö yksilö koskaan käsiksi omiin tietoihinsa, on myös hieman hämärän peitossa.

Tällaisten tietojen keräämisellä saattaa olla pitkät vaikutukset henkilön elämään. Suomessa maksuhäiriömerkinnästä pääsee eroon parissa vuodessa, mikäli hoitaa maksuasiansa loppuun kunnolla. Kiinan kohdalla on kuitenkin epäselvää, kuinka kauan tietoja säilytetään ja onko omaa luokitustaan mahdollisuus parantaa.

Suomessa on yhä suurempi velkaantumisen aste, joten joskus luottojen myöntämisen estäminen voi olla paikallaan. Luottoa ei myönnetä maksuhäiriömerkinnän omaaville ihmisille. Tämä suojelee niin yksilöä joutumasta pahempiin velkavaikeuksiin, kuin pankkia, joka haluaa tehdä onnistunutta liiketoimintaa. Luottotietojen kerryttäminen on tärkeää, mutta onneksi Suomessa myös yksilönoikeudet ovat vahvat. On kuitenkin monia tilanteita, joihin omat luottotiedot vaikuttavat, joten ne kannattaa pitää kunnossa.