Kiinassa annetaan luottoluokituksia yksityishenkilöille

Kiinassa on viime aikoina nähty melko mielenkiintoisia kehityssuuntia. Kiinan hallitus on alkanut monitoroimaan kansalaisiaan ja keräämään heistä kaikenlaista tietoa. Kansalaiset saavat tässä systeemissä pisteitä, jotka vaikuttavat heidän elämäänsä monin eri tavoin. Tämä sosiaalisen luoton systeemi on saanut alkunsa jo vuonna 2014 mutta sen on tarkoitus alkaa toimia toden teolla vasta vuonna 2020. Toistaiseksi kokeilu hakee vielä paikkaansa ja operaation toimeenpanossa on mukana useita tahoja niin julkiselta kuin yksityiseltä puolelta.

Yksityishenkilö voi siis Kiinassa saada niin luotto- kuin sosiaalisia pisteitä. Näiden toimien ja mittausten parametrit eivät aivan ole selvillä, mutta selvää on, että kaikenlainen laitoin toiminta nopeussakoista muuhun rikolliseen toimintaan vaikuttaa aivan varmasti negatiivisesti henkilön saamaan pisteytykseen. Tämä voi edelleen vaikuttaa esimerkiksi lainan hakemiseen tai luottokortin saamiseen. Pahimmassa tapauksessa henkilö ei välttämättä pääse edes matkustamaan.

Järjestelmässä etenkin luottopisteillä saattaa olla vaikutusta, sillä se voi vaikeuttaa itsenäisten päätösten tekoa. Tähän saattaa vaikuttaa laskujen maksu ajallaan sekä muut melko arkipäiväiset asiat. Mukana on kuitenkin myös mittareita, jotka ainakin suomalaisen silmin katsottuna vaikuttavat melko erikoisilta.

Kiinassa hallitus siis antaa luottoluokituksia kansalaisistaan. Suomessa taas lähinnä pankkeja verrataan ja arvostellaan. Kiinan pankit eivät myöskään välttämättä ole sieltä luotettavimmasta päästä, joten tuntuu jopa hullunkuriselta, että ihmisten tarkkailulla on näinkin tiukka seula. Tosi Suomessakin on mittareita, joiden perusteella kuluttajan luottokelpoisuutta arvioidaan, mutta Kiinassa tämä on kuitenkin viety aivan toiselle tasolle. Tällaista ei varmastikaan tulla näkemään missään muualla. Myös Suomessa esimerkiksi maksuhäiriömerkinnällä saattaa olla suuretkin seuraukset ja monessa tapauksessa estää esimerkiksi lainan saannin.

Kiinan systeemi on kuitenkin aivan omaa luokkaansa. Tällaiset toimet saattavat vaikuttaa tavallisten ihmisten elämään melko lailla. Kukapa ei olisi esimerkiksi maksanut laskua joskus myöhässä. Kiinassa tällä saattaa kuitenkin olla paljon seurauksia ihmisen elämään esimerkiksi juuri pankkiasioiden hoitamisen osalta. Voimme siis Suomessa olla melko tyytyväisiä siihen, että kuluttajalla on tavallaan paljon valtaa, kun lähdemme valitsemaan itsellemme parasta pankkia. Vaikka pankkeja kannattaakin verrata Suomessa ovat kaikki Suomen pankit silti luotettavia toimijoita, joista kaikista löytyy tarvittava osaaminen ja ammattitaito.